„Rolnictwo ekologiczne i produkty rolne wysokiej jakości przyszłością polskiej wsi – PROW 2014-2020” - Jabłoń 2015

  • Drukuj

20„Rolnictwo ekologiczne i produkty rolne wysokiej jakości przyszłością polskiej wsi – PROW 2014-2020" - Jabłoń 2015.

Po raz kolejny uczniowie ZSCKR w Rudce wzięli udział w imprezie wystawienniczej organizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod hasłem „Rolnictwo ekologiczne i produkty rolne wysokiej jakości przyszłością polskiej wsi – PROW 2014-2020".W tym roku spotkaliśmy się 3 października                    w ZSCKR w Jabłoniu. Impreza miała na celu promocję polskiej żywności: produktów tradycyjnych, lokalnych, regionalnych oraz produktów oznaczonych logiem: Rolnictwo Ekologiczne, Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, Poznaj Dobrą Żywność lub objętych krajowymi systemami jakości.
Na naszym stoisku wystawione były produkty tradycyjne i lokalne oraz produkty ekologiczne pochodzące z gospodarstwa agroturystycznego „Ziołowy zakątek"      w Korycinach, m.in.;
PRODUKTY TADYCYJNE I LOKALNE:

  •  Kumpia wieprzowa „z komina"
  •  Kruszewski ogórek herbowy
  •  Korowaj
  •  Chleb tradycyjny
  •  Baba ziemniaczana
  •  Kiszka ziemniaczana

PRODUKTY EKOLOGICZNE:

  •  Pokrzywa pasteryzowana
  •  Buraki ekologiczne
  •  Ćwikła ekologiczna
  •  Oleje tłoczone na zimno
  •  Konfitury ekologiczne
  •  Zioła i przyprawy

Z wyżej wymienionych produktów uczniowie przygotowali poczęstunek uczestnikom imprezy. Były to ciasteczka z konfiturą ekologiczną, a także paszteciki z mąki orkiszowej z pokrzywą. Największe zainteresowanie wzbudziła nasza podlaska chata, która była bardzo atrakcyjnym i wyróżniającym się elementem wydarzenia. Wszystkie stoiska były bogate i różnorodne, a degustacje zachwycały smakiem. Wystawę zaszczycili swoją obecnością ważni goście na czele z Podsekretarzem Stanu MRiRW Panem Tadeuszem Nalewajkiem, który uroczyście otworzył wystawę, Panią Agnieszką Miszczak Płuciennik Zastępcą Dyrektora Departamentu Spraw Społecznych i Oświaty Rolniczej, Marszałkiem Województwa Lubelskiego Panem Sławomirem Sosnowskim, Starostą Powiatu Parczewskiego Panem Jerzym Maśluchem i innymi znanymi w regionie i kraju osobami.
Szkołę reprezentowała Pani Dyrektor Halina Leszczyńska, Zastępca Dyrektora Pani Elżbieta Owerczuk, nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Katarzyna Panas- Tenderenda, Mirosława Barwińska oraz uczniowie: Anna Topczewska, Jerzy Mazur, Magdalena Zgiet oraz Grzegorz Zarzecki.

galeriafoto