Dzień 10 - 11

  • Drukuj

18 28Wizytacje uczniów w miejscu stażu rozpoczęły się spotkaniem w firmie Kilowatt, gdzie pracują Mateusz Tymiński i Mateusz Tołwiński.

Do zadań uczniów należy pielęgnowanie ogrodu mającego charakter edukacyjny. Rosną tu różnorodne gatunki ziół np. szałwia mięta, melisa, rozmaryn, owoców a także kwiatów. Przykładem jest pięknie kwitnąca passiflora zwana męczennicą, którą uczniowie przycinają i upinają. W ogrodzie nie brakuje też drzew owocowych kaki i kiwi. Swoją pracę, która polega na przesadzaniu, pieleniu roślin, koszeniu trawy wokół ogrodu itp. chłopcy wykonują bardzo, bardzo szybko...
W tym dniu pozostali stażyści pracowali według stałego harmonogramu, a wieczorem wszyscy udali się na włoską pyszną pizzę.
Następnego dnia byłyśmy z wizytą u Moniki w Ristorante Rodrigo. Restauracja specjalizuje się w daniach z owocami morza. To właśnie tutaj Monika codziennie walczy ze świeżymi krewetkami, krabami, ośmiornicami, kalmarami i pomaga przygotowywać z nich dania.
Trattoria Anna Maria to kolejne miejsce stażu, w którym pracuje Dominika, przygotowując różne smakołyki, ciasteczka, włoskie lody. „Specjalistką” od deserów stała się także Paulina odbywająca staż w cukierni Pasticceria Santo Stefano. Z jej rąk wychodzą rurki, babeczki, ciasteczka, rogaliki, a także pyszne kanapki z rukolą, sardelami, mozarellą.
Ostatnim miejscem w dniu dzisiejszym była restauracja Matusel, w której pracuje Mateusz Lewczuk. Lokal oferuje tradycyjne dania kuchni włoskiej i szeroki wybór win.

galeriafoto