Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce

Finał XXXVIII OWiUR

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

     W dniach 6-7 czerwca 20014r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. W. Witosa w Nawojowej (woj. małopolskie) odbyły się eliminacje centralne XXXVIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

     Cieszymy się z osiągniętych sukcesów uczniów naszej szkoły, którzy wzięli w niej udział. Łukasz Koc z kl. IV TA uzyskał tytuł laureata w bloku agrobiznes oraz stypendium Fundacji BGŻ (nagroda pieniężna). W bloku produkcja zwierzęca Kamil Porzeziński z kl. II TA zdobył tytuł laureata, a Łukasz Piekutowski z kl. II TR tytuł finalisty.

     Laureaci zostali również nagrodzeni prenumeratą czasopism Agencji Promocji Rolnictwa i Agrobiznesu "APRA".

     Serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w przyszłym roku szkolnym. 

Krystyna Snarska

 

 

 


 

Leśne Echo Rudki dotarło do pierwszej mety

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

     Było to ostatnie i finalne zadanie gry. Ostatnie szansa, by zawalczyć o punkty i aby zbudować pomost w przyszłość - przenieść dotychczasową grę w rzeczywistość. Naszym zadaniem było przygotowania spotkania z przedstawicielami samorządu naszej gminy w celu zaplanowania przyszłości. W przeddzień tego, jakże ważnego dla nas spotkania, zastanawialiśmy się w jaki sposób chcielibyśmy nadal działać. Bo, że chcemy, wiedzieliśmy już od dawna.

     Spotkanie, które zorganizowaliśmy odbyło się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, a zaprosiliśmy na nie wójta gminy p. Andrzeja Anusiewicza, przewodniczącego Rady Gminy Rudka - p. Bogdana Kresso oraz panie dyrektor obu naszych szkół: p. dyrektor Halinę Leszczyńską i p. dyrektor Danutę Kresso. Pan przewodniczący z racji na pilny wyjazd nie mógł uczestniczyć w spotkaniu, ale zapewnił nas o swoim oraz wszystkich radnych wsparciu w każdym naszym działaniu.

      Po serdecznych powitaniach tutorka grupy p. Maria Smorczewska podsumowała nasze blisko dziesięciomiesięczne zmagania. Między innymi powiedziała: "byliśmy mniej lub bardziej widoczni, ale dzisiaj każdy wie, z kim kojarzy się nazwa LEŚNE ECHO RUDKI". Tak, to prawda. Przez 10 miesięcy graliśmy w Radę - jako uczestnicy projektu ale również jako lokalna grupa aktywnej młodzieży. Działaliśmy pod swoją własną nazwą, a także pod szyldem projektu "Gramy w Radę, damy radę". Pokazaliśmy naszej społeczności, że potrafimy działać, że osiągamy wyznaczone przez siebie cele. A to co robiliśmy nie było dla nas , ale również z korzyścią dla innych.

      Nasi goście z wielkim uznaniem wypowiadali się o naszej aktywności, o naszej wspaniałej współpracy z samorządem oraz wszystkimi instytucjami. Usłyszeliśmy, że nasza rola i nasz głos w środowisku jest bardzo ważny. Okazało się, że obie strony, my i samorząd są otwarte i gotowe na dalszą współpracę. Owocem spotkania jest podpisana przez wójta p. Andrzeja Anusiewicza deklaracja o chęci stworzenia gminnego programu współpracy z młodzieżą. Spotkamy się we wrześniu aby wspólnie taki program opracować.

Leśne Echo Rudki


 


 

Dzień Kultury Brytyjskiej

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

      23 maja 2014r. w ramach Dnia Kultury Europejskiej odbył się apel poświęcony kulturze brytyjskiej. Uczniowie naszej szkoły przygotowali krótkie scenki dotyczące życia sławnych Brytyjczyków m. in. Królowej Elżbiety, Davida Beckhama. Na nowo ożyły postacie Króla Artura, Robin Hooda, Grahama Bella, wynalazcy telefonu, Sherlocka Holmesa a przede wszystkim Jamesa Bonda.

     Młodzież dzięki prezentacji multimedialnej przedstawiła wiele ciekawych i niezwykłych miejsc, zabytków Wielkiej Brytanii.

Katarzyna Rogozińska


 

 

 

Warsztaty kulinarne w "Tatarskiej Jurcie"

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

     Kruszyniany, znajdujące się na szlaku tatarskim, to miejsce szczególne na mapie województwa podlaskiego. Często zwane są także tyglem kulturowym a to za sprawą tego, że krzyżują się tu trzy wielkie religie: katolicka, muzułmańska i prawosławna. To miejsce szczególne na mapie województwa podlaskiego. Znajduje się tu gospodarstwo agroturystyczne "Tatarska Jurta" prowadzone przez rodzinę Dżennety i Mirosława Bogdanowiczów, którzy zgłodniałych zapraszają do spróbowania autentycznych dań tatarskich, od wieków przygotowywanych przez pokolenia tatarskich gospodyń. Pierekaczewniki, trybuszoki, kibiny, pieremiacze, cebulniki, samsa jak i wiele innych ciekawych i nietypowych potraw dzisiaj można spotkać jedynie w domach tatarskich. Gospodyni Dżenneta Bogdanowicz zdobyła tytuł Mistrzyni Świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej oraz doprowadziła do wpisania tatarskiego pierekaczewnika jako pierwszego polskiego produktu na listę unijnych produktów certyfikowanych Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością.

     4 czerwca uczniowie klasy I TŻ mieli możliwość uczyć się od mistrzyni sporządzania pierekaczewnika oraz tatarskich bułek drożdżowych na warsztatach kuchni tatarskiej. Wykonanie tych potraw jest bardzo pracochłonne i czasochłonne dlatego w tatarskich domach są one sporządzane tylko na święta i wyjątkowe okazje. Wszyscy uczestnicy warsztatów wykorzystywali w pełni możliwość poznania tajników sporządzania ciasta oraz formowania placków o grubości 1 mm, jak też zwijania charakterystycznego "rogala". Każdy musiał też uformować bułkę z nadzieniem makowym lub cynamonowym, co również okazało się nie lada wyzwaniem. Kiedy wykonane potrawy w końcu trafiły do pieca, czas oczekiwania wypełniliśmy zwiedzaniem mongolskiej jurty, która pełni również funkcję noclegową dla turystów spragnionych natury oraz meczetu.

    Meczet w Kruszynianach jest do dziś najstarszym meczetem tatarskim zachowanym w Polsce, wpisanym na krajową listę zabytków klasy "0". Wnętrze podzielone jest na dwie części: dla kobiet i mężczyzn o osobnych wejściach. Pomieszczenie dla kobiet jest znacznie mniejsze i oddzielone od części męskiej oknem zasłoniętą białą, przejrzystą firanką "aby kobiety nie rozpraszały mężczyzn" - jak powiedział nam przewodnik. Wnętrze udekorowane jest dywanami, a ściany muhirami – kaligraficznym zapisem cytatów z Koranu.

    Oczekiwanie na sporządzone potrawy zostało nagrodzone wyśmienitym ich smakiem, dotychczas nie znanym - szczególnie pierekaczewnika. Najedzeni do syta, z nowymi wiadomościami i umiejętnościami uczestnicy zakończyli warsztaty.

     A o smakowitości potraw serwowanych w "Tatarskiej Jurcie" przekonało się oprócz naszych uczniów również wiele znanych osób, m.in. Książę Karol, Robert Makłowicz, Adam Małysz, Muniek Staszczyk, Kora i wielu innych.

     Warsztaty były jednocześnie lekcją historii i kultury Tatarów polskich. 

Joanna Nietupska


 

Obchody uroczystości wspomnienia Św. Izydora Oracza

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

     Dnia 11.05.2014 (niedziela), poczet sztandarowy z grupą młodzieży i opiekunem z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce uczestniczył w Parafii Ducha Świętego w Białymstoku w obchodach uroczystości wspomnienia Św. Izydora Oracza Patrona Rolników Chrześcijańskiej Europy.

     Msza święta o godz. 13.30 celebrowana była przez biskupa białostockiego. W uroczystościach uczestniczyli parlamentarzyści, przedstawiciele władz samorządowych, zakładów i instytucji związanych z rolnictwem, reprezentanci rolników z województwa podlaskiego, księża, poczty sztandarowe organizacji i szkół wraz z młodzieżą i mieszkańcami Białegostoku.

     Przedsięwzięcie miało na celu upowszechnianie najlepszych postaw w rolnictwie, pielęgnowanie polskości oraz rozwój i kształtowanie świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej mieszkańców, a także pielęgnowanie i rozwijanie tożsamości lokalnej.


 

III Ogólnopolski Międzyszkolny Konkurs Kulinarny "Smaki Wsi"

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

     W dniach 09-10.05.2014 r. uczennice klasy I TŻ - Katarzyna Mańkowska oraz III TŻ - Anna Niemyjska uczestniczyły w III Ogólnopolskim Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym "Smaki Wsi", zorganizowanym w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie. W konkursowych zmaganiach udział wzięło 21 zespołów z całej Polski.

     Celem konkursu jest rozpowszechnienie potraw tradycyjnej kuchni wiejskiej, poznawanie kulinarnych różnic kulturowych innych regionów, propagowanie potraw regionalnych i zdrowej żywności, integracja społeczności szkolnych z różnych regionów Polski oraz podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, wspieranie rozwoju zawodowego ucznia zdolnego, motywowanie uczniów do zdobywania  umiejętności ponadprogramowych i motywowanie nauczycieli do podtrzymywania tradycji regionalnych.
      Tematem tegorocznej edycji były "Potrawy półmięsne". Dziewczęta wykonały zarzucajkę podlaską i faszerowane ziemniaki. Na wykonanie potrawy każdy z uczestników miał 1,5 godziny. Następnie należało ją zaprezentować pięcioosobowemu Jury, które bardzo wysoko oceniło poziom całego konkursu.      

     Starania dziewcząt zostały nagrodzone wyróżnieniem, dyplomami oraz nagrodami rzeczowymi.

     Organizatorzy przygotowali uczestnikom również atrakcje turystyczne: dwugodzinny rejs statkiem po mazurskich jeziorach oraz wycieczka do Parku Miniatur Warmii i Mazur.

Joanna Nietupska 

 

 


 

Dzień Otwarty w ZSCKR

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

 

Drodzy Żacy,

Za wielki honor poczytujemy sobie witać Was w naszym Pałacu.

Czego się tu spodziewać dzisiaj możecie?

Ano, różności wszelakich, w tym zabaw słowem, powiastek

i refleksyj, czasem facecyj, obrazów nowego gospodarstwa

i nowoczesnej edukacyji, a i kulinaria tu najdziecie.

Jeśliście ciekawi, w gościnę upraszamy z naszym akademikiem,

a jeśli swoje trzy grosze dodać zechcecie,

takoż do kompanii naszej od września prosim!

Za sposobnością tej epistoły ukłony posyłamy Profesorom Waszym

za uczynioną okazyję spotkania, a Wam za bawienie

w murach naszej Szkoły.

 

     Tymi słowami przywitał Mateusz goszczących u nas 30 kwietnia gimnazjalistów i towarzyszących im nauczycieli i rodziców.

     W ten słoneczny poranek współbrzmiały one idealnie z neobarokowym stylem pałacu, w którym mieści się szkoła. Charakter obiektu podkreślały dodatkowo stroje z epoki, w jakich nasi uczniowie podejmowali gości.

Więcej: Dzień Otwarty w ZSCKR

 

Pamiętajmy o Sybirakach

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

Niedziela, 04. Maj 2014 19:37

     28 kwietnia 2014 r. w kościele pw. Trójcy Przenajświętszej w Rudce miała miejsce uroczystość w rocznicę odsłonięcia Pomnika - Krzyża Sybiraków. Przybyli na nią przedstawiciele Sybiraków z Białegostoku, Siemiatycz, Brańska oraz Rudki. Zasadniczą część obchodów wypełniła msza święta. W uroczystości wzięli również udział nauczyciele i uczniowie naszej szkoły. Młodzież zaprezentowała program artystyczny pt. "Pamiętamy", który został bardzo dobrze przyjęty przez zebranych. Uroczystość zakończyła się złożeniem kwiatów pod Pomnikiem - Krzyżem Sybiraków. Zarząd Główny Związku Sybiraków odznaczył kilka osób za zasługi dla pielęgnowania pamięci historycznej. Wśród odznaczonych Honorową Odznaką Sybiraka znaleźli się: pani Dyrektor Halina Leszczyńska i nauczyciel historii Jarosław Bobel.

     Jak podkreślił Prezes Zarządu Głównego Związku Sybiraków, Tadeusz Chwiedź, uroczystości w Rudce były piękną lekcją historii i okazją do pielęgnowania pamięci o trudnej przeszłości naszego narodu.

 

 

 


 

Strona 2 z 37