MENU UCZNIA

BAZA SZKOŁY

 edukacjam3m

help3m

listyizyczm

to warto wiedziecm

OGŁOSZENIA

ARCHIWUM

Zwycięstwo w eliminacjach do II edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Zboża najwyższej jakości i powrót do zbóż prastarych”

test

20 0382 czerwca 2021r. w siedzibie ZSWiO Nr 7 w Łomży odbyły się eliminacje do II edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Uczniów Szkół o profilu Spożywczym pod nazwą: „Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż prastarych”.

Organizatorem Konkursu Kulinarnego jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych – Polska Ekologia. Celem głównym jest rozwój i poprawa inicjatyw społecznych na obszarze lokalnym i regionalnym – budowanie świadomości oraz edukacji w zakresie spożycia zbóż w Polsce, rozbudzanie pomysłowości i kreatywności uczniów o profilu spożywczym. Konkurs odbywał się z dwóch kategoriach: kucharz oraz piekarz. W pierwszej, zgodnie z regulaminem, należało przygotować minimum 2 chleby i 15 bułek o różnych kształtach. Dwuosobowe zespoły z każdej ze szkół rywalizowały w kategorii wypiek chleba i bułek z dodatkiem zbóż pradawnych. Wypieki Patrycji Markowskiej i Małgorzaty Moczydłowskiej przepełniały kuchnię aromatem, a niepowtarzalny smak i sposób podania zaskoczyły jury. W kategorii kucharz Oliwia Zapisek i Aleksandra Moczulska przygotowały trzydaniowy zestaw obiadowy: zupę chlebową, gulasz i pierogi z kaszą gryczaną, serem, grzybami i miętą, oraz deser - delikatny mus z kaszy z owocami i ciasteczkiem owsianym. Zestawienie potraw, oryginalność i smak zachwyciły jury. Konkursowe zmagania oceniało jury konkursowe w składzie: przedstawiciel Stowarzyszenia Polska Ekologia Pan Czesław Meus, Arleta Żynel -autorytet kulinarny, Jadwiga Zabielska - Dyrektor KOWR , Dyrektor ZSWiO z Łomży oraz opiekunowie rywalizujących ze sobą szkół. Nasze zespoły w obu kategoriach zajęły pierwsze miejsca i będą reprezentować województwo podlaskie w zaplanowanym na wrzesień ogólnopolskim konkursie.
Organizatorom gratulujemy konkursowego pomysłu, wszystkim uczestnikom umiejętności kulinarnych, a naszym uczennicom... zwycięstwa !!!


Katarzyna Panas- Tenderenda, Mirosława Barwińska

galeriafoto

 ue2

20 034

210525 MRiRW konkurs filmowywww 1201x507px 002nk

cooltext385639034408631

 

prawa0

klikenauczanie

 

DTZCI430R

 

DTZCI430U

 

prawa1

prawa2

prawa3

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Krzysztofa Kluka w Rudce

Adres:
ul. Ossolińskich 1, 
17-123 Rudka, woj. podlaskie

e-mail: zsckr.rudka@o2.pl
telefon: (085) 739 40 15